EAThink 2015. CRO – Jedi lokalno, misli globalno

Globalno učenje za promjene u EGR2015 i nakon: Europski angažman mladih od školskih vrtova do održivih prehrambenih sustava

 

Građevinska tehnička škola Rijeka uključila se u projekt EAThink 2015. CRO – Jedi lokalno, misli globalno, koji traje u periodu od 1. siječnja 2015. godine do 31. prosinca 2017. godine.

Financijska podrška projektu je Europska unija, u okviru EuropeAid/134863/C/ACT/MULTI – Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union; Lot 1: Global Learning projects within the formal education system led by an NSA or an association of NSA from EU member states and acceding countries.

Projekt provode: Fondazione ACRA-CCS (Italija), CISV (Italija), SWA (Austrija), Polish Green Network, PGN (Poljska), EUSKAL FONDOA (Španjolska), APSD – Agenda 21 (Rumunjska), KOPIN (Malta), CARDET (Cipar), Anthropolis (Mađarska), ISD (Slovenija), FONDAZIONE CARIPLO (Italija),  FCG (Portugal), RIU (Francuska), Žmergo (Hrvatska).

Udruga Žmergo korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Cilj projekta: Doprinijeti podizanju svijesti i uključivanju mladih iz EU u javnu raspravu i doprinos razvoju EU politika suradnje za globalni održivi razvoj u razdoblju poslije 2015. g.

Mislim, dakle, jedem! – naziv je projekta kojim je aplicirala Građevinska tehnička škola Rijeka. Projekt vode profesorice i stručne suradnice: Jana Letilović, Anita Baričević- Smilović, Sonja Planinić, Loredana Kružić i Maja Cvjetković.

Ideja vodilja bila je promišljati o hrani na više razina – percipirati hranu za duh i tijelo. I na taj način napravili smo korelaciju između biologije, etike i vjeronauka, nastavnih sati na kojima će učenici 2.G razreda promišljati svoj obrok – doručak. Fotografirat će ono što kupuju i jedu te istraživati vrijednost takve ishrane.

Kako bismo ponudili alternativu brzoj hrani, nastavnice i učenici pripremit će zdravi doručak s namirnicama kupljenim na lokalnim tržnicama.

Projektom će se realizirati izložba učeničkih radova, rasprava o duhovnom i etičkom aspektu prehrane kao i upoznavanje s beletristikom koja problematizira pitanja hrane.

Predviđeno vrijeme realizacije projekta je studeni 2016. godine.

 

Vidi više na: https://www.facebook.com/eathinkCRO/?fref=ts

http://zmergo.hr/

http://zmergo.hr/projekti/projekti-2/eathink2015/

 

Mr.sc. Maja Cvjetković, prof.