Razgovor ugodni s Olegom Mandićem

Građevinska tehnička škola Rijeka, 10. travnja 2017. godine, ugostila je gospodina Olega Mandića, posljednjeg logoraša koji je živ napustio zloglasni logor Auschwitz.

IMG_20170410_145625
Susret s gospodinom Mandićem počeli smo pripremati početkom godine, nakon njegova inspirativnog predavanja u Knjižničarskom društvu Rijeka. Uslijedila je donacija Grada Rijeke knjižnicama Primorsko- goranske županije u vidu 5 primjeraka knjige Roberta Covaza „Oleg Mandić- posljednji dječak iz Auschwitza“. To nas je potaklo da organiziramo susret, a ideju su prihvatile kolegice Ivana Kovač i Anamarija Marković, profesorice povijesti u našoj školi, kao i ravnatelj, gospodin Boris Petrović. Profesorice su pripremale učenike na redovnoj nastavi povijesti, a učenici su izradili plakate na temu holokausta, tako da smo imali pripremljene, informirane i zainteresirane sugovornike.

IMG_20170410_142243
Gospodin Mandić potomak je iznimne obitelji intelektualaca, sveučilišnih profesora i političara iz Kastva. O članovima njegove obitelji možete pročitati u knjizi „Kronika obitelji Mandić“, a primjerak se nalazi i u našoj knjižnici, zahvaljujući samom autoru, gospodinu Mandiću.
Gospodin Mandić, novinar, publicist, pravnik i Opatijac, družio se s našim učenicima 1., 2. i 4. razreda. Prikazao im je svoj dokumentarni film i odgovarao na njihova pitanja. Pokazao im serijski broj tetoviran na podlaktici i objasnio zašto je život posvetio šireći istinu o Auschwitzu i uvijek se, hrabro, vraćao na mjesto zločina, koliko god to bilo teško i tjeskobno.
No, osim traumatične sudbine logoraša, našim učenicima se predstavio kroz život nakon logora u kojem je bio sretan i ispunjen jer je bio siguran da mu se ništa loše ne može dogoditi, nakon što je preživio strahote Auschwitza.

IMG_20170410_145617
Možda je to bila preteška lekcija za naše mlade učenike, danas, ali sigurni smo da će im ostati u sjećanju i koristiti u nepredvidivim životnim situacijama.

Mr. sc. Maja Cvjetković, prof. i mag. kroatistike