Tko može mijenjati svijet?

Učenici Građevinske tehničke škole pod stručnim vodstvom Tine Udović, prof. sudjelovali su u projektu Primorsko-goranske županije pod nazivom (Za)voli kazalište te posjetili kazališnu predstavu „Majstor i Margarita“ u HNK “Ivana pl. Zajca”

 TKO MOŽE MIJENJATI SVIJET?

NAPISALA: Vanessa Pavičić, IV D

SNIMIO: Dražen Šokčević

FOTO 2 MAJSTOR I M.

11. travnja 2017. u 19,30 sati u HNK Ivana pl. Zajca odigrala se predstava istoimenog romana „Majstor i Margarita“ u kojoj su uživali i učenici naše škole,  ovoga puta u drugačijem svjetlu, odnosno s potpuno novim postavom pozornice.
Radi se o predstavi u kojoj glumci i publika postaju jedno te upravo to predstavu čini uzbudljivijom i dinamičnijom, jer publika u svakom trenutku može pratiti svaki pokret i korak te biti u doticaju s glumcima. Gledatelji su mogli aktivno sudjelovati u predstavi jer su bili smješteni izravno na pozornici. U trajanju predstave od dva sata i dvadeset minuta s jednom pauzom, gledatelji su mogli izmijeniti razne emocije jer radi se o predstavi koja u nama budi razne osjećaje počevši od suza, pa sve do smijeha. Sam dolazak na pozornicu, odnosno na ovom prilikom i gledateljevo mjesto, budi veliku znatiželju upravo zato što ni u jednom trenutku ne znate od kuda će se tko pojaviti te što se zbiva u tom zatamnjenom prostoru. Odjednom se nekolicina ljudi pojavi pred vašim očima i samo počinjete zadivljeno promatrati što će se dalje desiti. Autor predstave se svakako dotaknuo raznih razdoblja, počevši od Rimskog doba pa sve do današnjice. Prema mom mišljenju, predstava nas u ovom sumornom i realnom svijetu bar na tren odvuče od misli i uvede u svoju priču. Dojmila me se upravo zbog toga što ima puno napetosti, imate osjećaj kao da ste i vi uvučeni u cijelu tu dramu i da baš i vi možete reagirati na svaki pokret glumaca. U cijelom ozračju napetosti i različitih efekata te zadivljujućih scena predstava u vama budi svijest te se nekad zapitate: je li baš na vama da promijenite Svijet ili ćete pustiti da to drugi izvedu  umjesto vas, možda i pogrješno.  Sve u svemu, predstava zaslužuje veliki aplauz te preporuku za gledanje.

FOTO 1 MAJSTOR I M.

FOTO 3 MAJSTOR I M.