Izložba – Nacrti Delavske škole u Kastvu

U utorak, 17. travnja 2018., u galeriji “Podroom” Građevinske tehničke škole Rijeka, otvorena je izložba nacrta Delavske škole u Kastvu. Otvorenju izložbe su, između ostalih, prisustvovali Marko Badurina (kustos Muzejske zbirke Kastavštine), Dean Jurčić (dogradonačelnik Kastva), dr. Ivan Nemec, Ervin Dubrović (ravnatelj Muzeja grada Rijeke), ravnatelj naše škole Boris Petrović te voditelj galerije Tonči Peranić. Izložbu je, uz prigodne riječi, otvorio vlasnik zbirke dr. Nemec, koji radove, nakon  zatvaranja naše izložbe, poklanja Muzejskoj zbirci u Kastvu.

Izložba će ostati otvorena do 15. svibnja i možete ju pogledati u radno vrijeme škole.

 

30739616_223156554944620_5693351073540997120_n

Nacrti Delavske škole u Kastvu iz privatne zbirke dr. Ivice Nemeca

Delavska škola u Kastvu započinje s radom 1885. godine u starom kaštelu na trgu Lokvina. Po otvorenju ona je bila prva stručna škola u Istri s nastavom na hrvatskom jeziku, te je uvjet za zapošljavanje prvih učitelja upravo bilo poznavanje hrvatskog jezika. Škola je privukla veliki broj učenika te je bila naveliko poznata po izobrazbi izvrsnih tesara, klesara, bačvara, kotlara i drugih zanimanja koja su bila tražena širom Kvarnera i Istre. Početkom 20. stoljeća nadogradio se sam kaštel kako bi se omogućio upis više polaznika čime je ova obrazovna ustanova postala jedna od vodećih na našem području. Nakon 1913. godine škola uz promjenu mnogih naziva postaje Državna strukovna škola za obrtno risanje o čijem djelovanju svjedoče i mnogi sačuvani nacrti u fundusu Muzejske zbirke Kastavštine. Nakon drugog svjetskog rata upravitelj škole bio je Milan Brozović koji je poznat kao otac kastavskih zanatlija. Škola prestaje s radom 1961. godine, ali i danas njezino djelovanje ostavlja neizbrisiv trag u graditeljskoj baštini Kastavštine, Kvarnera i Istre.

Izloženi nacrti nastali su početkom 20. stoljeća, te su izrađeni tušem i bojom kako se u ono vrijeme radilo bez ikakvih naprednih pomagala. Sama kvaliteta i preciznost izrade ogleda se u svakom pojedinom radu prikaza konstrukcije, štukatura, stubišta, fasada i dr. Na većini nacrta stoji potpis Frana Gapita, učitelja koji po završetku Učiteljske škole, djeluje u Delavskoj školi da bi po osnivanju škole u sv. Križu tj. Srdočima obnašao funkciju glavnog učitelja. Njegovi radovi ujedno su označili početak nastajanja i usavršavanja obrtnog crtanja u Kastvu.

Delavska škola označila je razvoj školovanja zanatlija na području Kastavštine, Istre i Kvarnera, ali i korištenja hrvatskog jezika u nastavnim programima.

Marko Badurina, kustos Muzejske zbirke Kastavštine