ONO ŠTO PIŠETE ODRAZ JE VAS SAMIH

Dva najpoznatija školska pisca, Paola Čargonja (IV. AT) i Lovro Mršić (IV. AT), u sklopu projekta Autorsko književno stvaranje i prevođenje autorskih djela nositeljica projekta Tine Udović, prof.mentor i Sanje Bure, prof.mentor u brzopoteznom intervjuu otkrivaju tajne književnog stvaranja

ONO ŠTO PIŠETE ODRAZ JE VAS SAMIH

  IMG-20180320-WA0021

INTERVJU NAPISALA: Paola Čargonja, IV. AT

Kolumnistica Školskih novina Građevinske tehničke škole Paola Čargonja (IV.AT) intervjuirala je Lovru Mršića (IV. AT), autora dva znanstveno-fantastična romana na engleskome jeziku objavljenih na Wattpad-u. Paoline kolumne možete čitati na stranicama Školske novine, a Lovrine romane na engleskome jeziku na sljedećim poveznicama: www.wattpad.com/user/grumpylexy.

Paola Čargonja: Kako si počeo pisati? Otkuda je došao poticaj na pisanje i ciljaš li svojim djelima na određenu dobnu skupinu?

Lovro Mršić: Na početku sam pisao samo za sebe i moja djela, odnosno dijelovi  sada već poprilično opširne knjige bili su sakriveni daleko od raširenog oka javnosti. Nakon nekog vremena odlučio sam pokazati ljudima što sam stvorio, a što se tiče dobnih skupina,  nema određene na koju ciljam. Smatram da je ono što smislim i prenesem u knjigu koju pišem prikladno za sve dobne skupine.

IMG-20180320-WA0020

P: Postoji li neki autor koji ti je uzor i koji je potaknuo tu ideju  na daljnji razvitak?

L: Ne, zapravo ideja za pisanjem na javnoj stranici pojavila se u mojoj glavi kada sam otkrio stranicu Wattpad, no čak ni ona nije utjecala na moje stvaralaštvo tako da sa sigurnošću mogu reći da je ono što sam napisao moje djelo bez utjecaja sa strane koji su ga mogli oblikovati.

P: Kada si spomenuo da je to isključivo tvoje djelo, kako uspijevaš doći do ideje za svako novo poglavlje, a da ne ponoviš slučajno neke dijelove od prethodnih poglavlja?

L: Pa prvih nekoliko poglavlja bilo je stvarno teško napisati, stvaranje same ideje bilo je izrazito komplicirano jer na samom početku moraš stvoriti taj svojevrsni, da kažem, „temelj“ koji će privući čitatelje i kada to napraviš sve ostalo krene samo od sebe, ideje se nižu jedna na drugu.

P: Bojiš li se da ćeš nakon nekog vremena ostati bez ideja? Imaš li dovoljno materijala za daljnje stvaralaštvo ili će to nastupiti tek nakon završene etape s trenutnom knjigom?

L: Ne, ne bojim se manjka ideja jer one dolaze same od sebe i čim se sjetim nečega novoga to stavim na koncept ili, kako svi to kažu, „na prljavo“. Što se tiče materijala, kao što sam rekao, imam stvarno mnogo ideja koje planiram iskoristiti uskoro.

P: Odlično, znači nećeš nas ostaviti u neizvjesnosti nakon što završiš s pisanjem ove knjige. Imaš li  određeno doba dana u kojem pišeš?

L: Naravno da neću.  Najčešće pišem noću jer tada imam najviše vremena jer se na jednom poglavlju znam zadržati i po tri sata, ali sve to ovisi o vrsti ideje i opsegu  iste.

IMG-20180320-WA0027

P: Kakve reakcije i dojmove očekuješ od svojih čitatelja? Očekuješ li neke određene komentare i slično?

L: Za sada se svima sviđa ono što pišem i svi jedva čekaju da napišem novo poglavlje tako da se nadam da će tako i ostati i da će oni koji čitaju moje knjige biti zadovoljni s onime što im pružam.

P: Uopće ne sumnjamo da će biti tako! Što se tiče budućih knjiga planiraš li se  zadržati na znanstvenoj fantastici ili ćeš se odmaknuti od tog stila?

L: Zadržati ću se na znanstvenoj fantastici, naravno, ipak je to moje područje, no tematika svake sljedeće knjige biti će drugačija od prethodne. Naravno, ne mogu vam sve otkriti da ne bih upropastio prve dojmove kada nova knjiga bude u nastajanju.

P: Naravno, svi željno iščekujemo tvoje nove tekstove! I za kraj, reci mi nastojiš li svojim stvaralaštvom čitateljima  poslati određenu poruku?

L: Pa zapravo da, nastojim ih potaknuti na razmišljanje što više mogu jer knjiga obiluje svakodnevnim događajima iz naših života i nastojim pokazati ljudima kako reagirati u određenim situacijama .

P: Bravo, mislim da ti to stvarno ide od ruke. Hvala ti puno, imaš li što za nadodati? Neki savjet za buduće pisce ili one koji se boje pokazati ostalima što znaju?

L: Hvala tebi! Imam, naravno da imam, samo krenite pisati i nemojte se ničega bojati, to što pišete odraz je vas samih i koliko god vam se lošom činila ideja razrađujte je, dajte sve od sebe i začudit ćete se koliko toga možete stvoriti i postići!

IMG-20180320-WA0014