FROM RIJEKA TO EUROPE (FRE)

FROM RIJEKA TO EUROPE (FRE)

(projekt u sklopu programa Erasmus+)

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), 16.05.2019. godine, obavijestila nas je da je dodijeljena financijska potpora od 145.588,00 EUR za projektni prijedlog FRE (From Rijeka to Europe) programa Erasmus+ za 2019. godinu u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Projekt je ostvaren zahvaljujući suradnji riječkih strukovnih škola Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka,  Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka,  Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo te Građevinske tehničke škole Rijeka, udruženih u konzorcij čiji je nositelj Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka.

Kao motivacija za pokretanje ovog projekta važna je činjenica da većina zanimanja koja su uključena u ovaj projekt, prema sadašnjem školskom kurikulumu nemaju priliku za odrađivanje adekvatne stručne prakse. Realizacijom stručne prakse u Europi želimo kompenzirati taj nedostatak i tako dati učenicima kvalitetnu priliku za stjecanje praktičnih iskustava i profesionalnih vještina u realnim uvjetima uz osobni razvoj i lakši ulazak u svijet rada. Realizacijom projekta želimo pridonijeti kvaliteti naših strukovnih programa,  popularizaciji naših zanimanja i motivaciji budućih učenika za upis u naše programe.

Za planiranje, pisanje i prijavu projekta FRE veliku podršku nam je dala organizacija Asociacion Mundus koja ima višegodišnje iskustvo u radu sa strukovnim školama koje se prijavljuju za VET projekte, podržavajući ih u organizacijskim i logističkim aspektima, te pružajući kulturno-pedagošku pripremu za sudionike VET mobilnosti. Asociacion Mundus pomoći će nam organizirati učeničku praksu u gradu Zaragozi u Španjolskoj za 40 učenika i smještaj četvorice mentora konzorcija.

Projekt će biti proveden tijekom 2020. godine u dva navrata po 14 dana, a sudjelovat će učenici 2., 3. i 4. razreda koji se budu prijavili i zadovoljili kriterije za sudjelovanje u projektu. Članovi agencije Mundus najavili su sastanke za daljnje planiranje provedbe projekta i promociju po pojedinim školama za rujan 2019. godine.

FRE je prvi u nizu budućih projekata ovakve vrste u kojima će naša škola sudjelovati pa smatramo da je ovo važan i koristan projekt kojim ćemo steći mnogo iskustva za daljnje planiranje, prijave i sudjelovanje u projektima.

Voditelj projekta: Boris Petrović, prof.

Koordinatori: Teo Grlica, mag. edu.

 

mr.sc. Maja Cvjetković, prof. i mag. kroatistike

http://www.mobilnost.hr/

http://www.asociacionmundus.com/