Školski izlet u Ljubljanu

Mi, učenici 2. AT i 2. GT razreda, smo zajedno sa svojim profesoricama i razrednicama 17. prosinca 2019. posjetili glavni grad Slovenije.

Izlet smo započeli u 8 sati krenuvši autobusom u smjeru Ljubljane. Neki pospanih, neki uzbuđenih lica, započeli smo putovanje slušajući glazbu koja je dopirala sa stražnjih sjedala. Uz kratku stanku na stajalištu, doručkovali smo i pomalo se razbudili. Oko 10.30 stigli smo u sam centar Ljubljane. Kratkim razgledavanjem grada upoznali smo se s gradskom poviješću i baštinom. Naučili smo da je Jože Plečnik bio poznati slovenski arhitekt koji je projektirao veći dio Ljubljane u grčkom stilu. Prošavši pored tržnice, stigli smo na Prešernov trg koji je bio dogovoreno mjesto naših okupljanja. Prešli smo preko Mesarskog i Zmajskog mosta koji skupa sa Čevljarskim mostom predstavljaju simbol ovoga grada. Nakon što smo završili s razgledavanjem grada, dobili smo slobodno vrijeme koje su neki iskoristili za nastavak razgledavanja dok su drugi požurili prema trgovinama i restoranima.

ljubljana1

ljubljana2

U 13.15 svi smo zajedno krenuli prema “Hiži eksperimentov”. Uz ugodne i razgovorljive domaćine upoznali smo se s raznim pokusima koji su bazirani na fizici i kemiji, ali i ostalim prirodnim znanostima. Posebno su nam se svidjeli pokusi koji su uključivali krevet od čavala i puhanje balona od sapunice. Nakon toga bili su nam pripremljeni pokusi o plinologiji. Izradili smo malu raketu i učili o svojstvima tekućeg dušika.

Po završetku programa ponovno smo imali slobodno vrijeme. Pošto smo u “Hiži eksperimentov” svi ogladnjeli, to vrijeme smo potrošili na ručak. Na kraju su se poneki i zasladili toplom čokoladom.

Već je pomalo padao mrak i gradske lampice su se počele paliti budeći blagdanski duh i božićnu čaroliju. Na Prešernovom trgu lampice su osvijetlile golemo božićno drvce te oživjele ulične zabavljače i brojne prolaznike.

ljubljana3

Nažalost, bilo je vrijeme za povratak kući. U busu smo slušali glazbu i razmjenjivali dojmove o današnjem danu. U Rijeku smo stigli u večernjim satima umorni, no i zadovoljni današnjim izletom te se radujemo sljedećem zajedničkom putovanju.

Ema Gomaz i Natali Ivanić, 2. AT