Radionica “Fuzija stakla”

U sklopu projekata likovne radionice plastičnog oblikovanja i dizajna za potencijalno darovite učenike, zadruge Skica te predmeta Plastično oblikovanje, odvijala se radionica dizajniranja i izrade posuđa od stakla koju je vodila Jelena Cetinja Vukelić, mag. art. uz pomoć profesora Tončija Peranića, Ive Karminski, Branke Merlacchi, Asje Rukavine Bikić i Branimira Paškvana. U radionici su sudjelovali učenici 3. i  4.D razreda smjera Dizajner unutrašnje arhitekture.

1a

2a

3

Fuzija stakla znači u potpunosti stvaranje novog stakla, spajanjem različitih komada i bojanjem bojama pogodnim za staklo. U dodiru s visokom toplinom komadi postaju tekući tako da se sjedinjuju u jedinstvenu cjelinu.

Od same ideje do nastanka potrebno je sve unaprijed pripremiti, stoga je i naš rad imao tri faze. Najprije smo kreirali oblike i izrađivali kalupe od gline za osmišljeni oblik. Slijedilo je biskvitno pečenje kalupa u keramičkoj peći, kako bismo dobili višekratno upotrebljive kalupe. Na kraju smo izrezivali odgovarajuće komade stakla, umetali ih u kalupe (prethodno namazane smjesom za odvajanje) te dekorirali pigmentom, staklom u prahu ili komadićima stakla druge boje.

Nakon toga uslijedilo je stavljanje predmeta u peć i paljenje na temperaturi, zagrijavanje i lagano hlađenje. Cijeli proces paljenja i hlađenja trajao je gotovo 24 sata.

S obzirom na to da smo se prvi puta susreli sa staklom kao oblikovnim sredstvom, nestrpljivo smo iščekivali rezultate te ih ponosno pokazujemo.

Ovim putem se zahvaljujemo našoj dragoj kolegici, voditeljici radionice Jeleni Cetinji Vukelić, na nesebičnom dijeljenju znanja i strpljivom vođenju kroz cijeli proces fuzije stakla.

3a

Više slika možete pogledati u našoj  Facebook galeriji slika