Školski godišnjak za sedamdeset i petu obljetnicu škole

Zainteresirane učenice Petra Uković  i Ela Sadžak (1. D) primijenile su usvojene ishode učenja predmetnog kurikuluma i nastave Hrvatskoga jezika te međupredmetnih kurikuluma (mentor: Tina Udović, prof. mentor) intervjuiravši urednice školskog godišnjaka povodom sedamdeset i pete obljetnice postojanja Građevinske tehničke škole


ŠKOLSKI GODIŠNJAK ZA SEDAMDESET I PETU OBLJETNICU ŠKOLE

INTERVJU NAPISALE: PETRA UKOVIĆ I ELA SADŽAK, 1. D

FOTOGRAFIJE: PETRA UKOVIĆ I ELA SADŽAK, 1. D

Zainteresirane učenice Petra Uković i Ela Sadžak (1. D) u sklopu nastave Hrvatskoga jezika (mentor: Tina Udović, prof. mentor) oprimjerile su usvojene ishode učenja predmetnog kurikuluma za Hrvatski jezik (SŠ HJ A.1.4. Učenik piše tekstove opisnoga i pripovjednog diskursa u kojima ostvaruje obilježja funkcionalnih stilova u skladu sa svrhom i željenim učinkom na primatelja; SŠ HJ C.1.1.  Učenik prosuđuje utjecaj medijskih tekstova na svakodnevni život primatelja;  SŠ HJ C.1.2. Učenik analizira tekstove popularne i visoke kulture i njihov utjecaj na vlastiti kulturni identitet.) u sklopu nastave Hrvatskoga jezika uz usvojene ishode učenja međupredmetnih kurikuluma te međupredmetnu korelaciju s predmetima struke. Tekst i fotografije vrijednih učenica objavljujemo u izvornome obliku.

Uvod napisala: Tina Udović, prof. mentor

Povodom 75. godišnjice Građevinske tehničke škole Rijeka odlučili smo istražiti ponešto više o školskom godišnjaku. Razgovarali smo s glavnom urednicom godišnjaka mr.sc. Majom Cvjetković, prof. i diplomirani knjižničar i urednicom Brankom Merlacchi, prof. koje su nam kroz kratki razgovor ukazale na smisao ovogodišnjeg godišnjaka.

Petra Uković i Ela Sadžak, 1. D: Tko je sve sudjelovao u realizaciji ovoga godišnjaka?

Mr. sc. Maja Cvjetković, prof.: U realizaciji godišnjaka prvenstveno je sudjelovalo uredništvo (nastavnice i stručne suradnice mr. sc. Maja Cvjetković, prof., Sandra Lukić, prof., Branka Merlacchi, prof., Vanda Milković, prof., Miranda Petrić, dipl.oecc., Zorica Radojčić, prof., Marija Raos Skitarelić, mag.edu.). Mi smo se sastali, osmislili cijeli koncept godišnjaka te smo taj koncept predstavili zbornici, nastavnicima koji su bili pozvani da onda surađuju, odnosno pišu tekstove.

Petra i Ela: Kako ste došli na ideju godišnjaka?

Branka Merlacchi, prof.: Ideja godišnjaka je došla spontano. Pošto je uobičajeno da se obilježavaju okrugle obljetnice, te smo tako za 70 obljetnicu napravili veliki događaj, bilo je prirodno tako i popratiti sedamdeset i petu. Samim time desili su se neki važni događaji u ovoj godini kao što su lockdown i EPK-Rijeka. Finalna faza ovoga projekta bila je umjetnički paviljon te se na kraju pokazala potreba za obilježavanje i trajno dokumentiranje.

Petra i Ela: Je li ovo prvi godišnjak škole?

Mr. sc. M. Cvjetković, prof.: Ne, nije. Godišnjak škole je redovito izlazio tj. izlazio je jedan vid izvješća do prije negdje deset godina. Tada se napravila pauza i onda se desio skok na veliku sedamdesetu obljetnicu.Tada je izašao godišnjak koji je na neki način povezao svih sedamdeset godina škole i onda smo odlučili da ćemo za sedamdeset i petu obljetnicu napraviti jedan takav obljetnički godišnjak. Možda se u budućnosti pokaže interes i potreba da se objavljuje godišnje izvješće, ali za sada smo se nekako posvetili ovim većim brojem godina kako bi on bio cjelovitiji i kako bismo zabilježili najvažnije događaje u školi.

Petra i Ela: Je li pandemija COVID- 19 utjecala na izradu godišnjaka?

B. Merlacchi, prof.: Svakako, škola je bila zatvorena od ožujka do svibnja ove godine te samim time nismo bili u školi. Kraj školske godine došao je vrlo brzo, trebale su se zaključiti ocjene, nakon toga su krenuli ljetni praznici i u rujnu je tek ta ideja praktički zaživjela i u jako kratkom roku nastala. Znači godišnjak je nastao u nekih možda dvadesetak dana sveukupno. Unatoč svemu tome, energija i sama volja je bila jako velika te smo napravili dobro djelo.

Petra i Ela: Jesu li učenici bili zainteresirani za suradnju i jesu li njihove ideje i radovi bili uklopljeni u godišnjak?

Mr. sc. M. Cvjetković, prof.: Učenici su bili pozvani sa strane profesora, znači naša je ideja bila da jedno poglavlje bude riječ učenika i neki učenici su se odazvali i pisali su upravo o COVID- 19, o cijeloj situaciji lockdown-a i kako su dočekali online nastavu, neki su pisali o projektima u kojima su sudjelovali ili pak o nastavi u školi koja ih je na neki način zainteresirala te koja je na neki način drugačija od drugih. Također smo kontaktirali bivše učenike škole, što mislim da je bilo dosta zanimljivo jer su to učenici koji su se kada su završili našu školu na neki način istaknuli u svojoj struci ili u onome što je bio njihov hobi. Napravili su jedan veliki korak tj. za njih smo više-manje čuli izvan Rijeke, pa smo se njima željeli pohvaliti.

Petra i Ela: Koji je sadržaj godišnjaka?

B. Merlacchi, prof.: Evo to možemo i pročitati u godišnjaku; on je podijeljen na nekoliko važnijih poglavlja kao što su važni trenuci, suradnje, projekti, tehničko osoblje i osoblje/ djelatnici koji su nedavno završili svoj profesionalni rad i sada su sretno umirovljeni. Također, tu su i popisi učenika i djelatnik koji su važni da imamo neki pregled svega toga. Još bih voljela istaknuti da je za učenike bio važan njihov galerijski prikaz, vizualni radovi koji su preglednik njihovog stvaralaštva uškoli.

B. Merlacchi, prof. o paviljonu: Ideja je krenula kada smo čuli da je moguće da Rijeka dobije titulu EPK te smo se htjeli kao Građevinska škola istaknuti s nečim što bismo izgradili, što bi ostao trajan objekt, suvenir, simbol u gradu. Dugo smo razmišljali uz što će to biti vezano i onda je došla zamisao da smo mi graditelji, da smo mi građevinari, stvaraoci nečega urbanog te samim time smo došli na ideju da napravimo građevinu-paviljon koji je posvećen djeci i dječjem stvaralaštvu. Spoj onoga što radimo i što jesmo-prosvjetni djelatnici u Građevinskoj školi te to je simbol svega toga i simbol učenika.

Mr. sc. M. Cvjetković, prof.: Jedna ekskluziva, uz godišnjak još izlazi katalog o paviljonu.

Petra i Ela: Gdje možemo pronaći godišnjak?

Mr. sc. M. Cvjetković, prof.: Godišnjak smo odlučili tiskati jer smatramo da treba ostati jedno tiskano izdanje za one koji će nakon nas pisati o nekim drugim visokim godišnjicama škole, da se imaju na što pozvati jer uvijek kada nešto pišemo najteže je doći do informacija i do pisanih tragova. Budući da smo bili spriječeni u obilježavanju dana škole koji smo isto tako osmislili, s obzirom na cijelu ovu situaciju htjeli smo da godišnjak što prije dođe do potencijalnih čitatelja te smo ga zato stavili na web-stranicu škole gdje se on može listati i prelistavati, može se podijeliti te se također nalazi i na Facebooku. Isto tako će biti objavljen i katalog o paviljonu, tiskan i online.