Travanj u znaku dječje knjige

Početkom travnja  (2.4.) obilježava  se Dan dječje knjige. Prilika je to da se progovori o važnosti dječje književnosti kao i nužnosti da se literatura približi čitateljima od najranijeg doba. Tako se, naime, odgajaju odrasli koji čitaju.

Za mjesec u kojem vladaju dječje knjige odlučila sam vam predstaviti knjigu Dječak u haljini, poznatog britanskog autora Davida Walliamsa.

Priča je to o dječaku koji je otkrio da voli nositi haljine i listati talijanski Vogue. Toliko je bio hrabar da se, uz pomoć prijateljice, pojavio u školi u haljini na šljokice, s visokim potpeticama, glumeći učenicu na razmjeni. Kako je završila dječakova modna avantura, ostaje vam da pročitate u ovom duhovitom djelu.

Zašto čitamo knjige za djecu i nakon što smo prestali biti djeca?

Knjige „za djecu“ progovaraju o temama o kojima uvijek valja komunicirati; konkretno ova knjiga otvara niz tema koje se tiču obitelji (majka je napustila obitelj; dječak ne smije tugovati za majkom jer dječaci ne plaču; sjeća se majke u prekrasnoj haljini- i počinje primjećivati haljine…),odrastanja u školi, među prijateljima, tiču se očekivanja koje nam postavljaju odrasli, učitelji, okolina.

Kako se usuditi biti drugačiji i prihvatiti drugog i drugačijeg, u formativnim godinama u kojima težimo izgledati isto, slušati istu muziku, izlaziti na ista mjesta? Kako bez osude i predrasude prihvatiti koncepte koji nisu bliski našim svjetonazorima? … i sve to među koricama romana za djecu.

Ako ste preveliki za „Dječaka u haljini“ poklonite ga ili bar pokušajte odgovoriti na pitanja koja otvara.

Mr.sc. Maja Cvjetković, prof.i mag.kroatistike