Zanimljivi instrumenti i jedinstveno znanje

U Građevinskoj tehničkoj školi u Rijeci otvorena je izložba geodetskih instrumenata autora Marijana Đaniša, dipl.ing.geod. u međupredmetnoj korelaciji s predmetom Hrvatski jezik i nastavnicom Tinom Udović, prof.

 Zanimljivi instrumenti i jedinstveno znanje  

NAPISALI: Patrik Viskić (IV.G) i Zvonimir Blašković (IV. G)

Dana 17. studenog  2017. godine u popodnevnim satima u prostoru čitaonice Građevinske tehničke škole u Rijeci otvorena je izložba geodetskih instrumenata, povodom sedamdeset i druge obljetnice Građevinske tehničke škole u Rijeci. Autor izložbe je Marijan Đaniš, dipl.ing.geod. u međupredmetnoj korelaciji s predmetom Hrvatski jezik i nastavnicom Tinom Udović, prof. Izložba je održana od 17. studenog do 23. studenog. Učenici četvrtoga razreda smjera geodetski tehničar bili su prisutni tijekom cijelog trajanja otvorenja izložbe i na raspolaganju za bilo koje pitanje svakog znatiželjnog posjetioca.

DSCN0119

Učenici 4.G razreda rado su odgovarali na pitanja znatiželjnih posjetitelja

Izložene su različite vrste geodetskih instrumenata, od suvremenih koji su u svakodnevnoj upotrebi, pa do onih starijih muzejskih primjeraka koji su privukli najviše pažnje posjetitelja. Svi izloženi instrumenti bili su posloženi po tipu i namjeni, a uz svaki instrument nalazio se kratak opis s informacijama kao što su naziv instrumenta, proizvođač, godina proizvodnje te karakteristike instrumenta.

DSCN0102

Na izložbi su pokazane i totalne stanice Topcon GTS212 i Geofennel 3DR05

Najstariji izloženi instrument bio je mehanički teodolit iz 1915. godine proizveden u Kasselu (Njemačka). Osim mehaničkog teodolita bio je izložen i primjer suvremenog teodolida po imenu DHALTA 010A. Uz teodolite izloženi su bili niveliri (Leica Sprinter  150, Nedo x24 i geodetski nivelir NI 020 Carl Zeiss) koji služe za mjerenje visinskih razlika, zatim totalne stanice (Topcon 3B, Topcon GTS212, Geofennel 3DR05 i Wild Tachimat 2000) kojima mjerimo kutove i dužine te dobivamo koordinate: na izložbio je također bio izložen jedan GPS komplet s prijemnikom i antenom američke marke Ashtech, kojim trenutno možemo odrediti položaj bilo koje točke u prostoru.

Razgledavajući brojne zanimljive instrumente, posjetitelji su mogli zaključiti koliko je u geodetskoj struci napredovala tehnologija te koliko je truda i predanosti uloženo u usavršavanje ovih instrumenata koji su danas precizniji i praktičniji nego ikad.

DSCN0114

Različiti instrumenti pobudili su zanimanje mnogih posjetitelja izložbe

Ovakvih izložbi trebalo bi biti mnogo više kako bi se ljudi zainteresirali za geodetsku struku koja je ispunjena zanimljivim instrumentima i raznovrsnim jedinstvenim znanjem. Izložba bi se svakako trebala ponoviti i sljedeće godine, kako u obimnijem izdanju, tako i s još većim odazivom ljudi.