Adventski kalendar

Adventski kalendar nezaobilazan je dio zimskih blagdana kojima se vesele svi uzrasti. Zato sam i ja za sve vas pripremila kalendar sa zanimljivim poklonima i tekstovima.

24 prozorčića, 24 iznenađenja

Korijeni adventskog kalendara dolaze od njemačkih luterana početkom 19. stoljeća kada je uveden običaj da se za Badnjak poklanjaju darovi. Kako bi se djeci to vrijeme iščekivanja Božića skratilo, protestanti su u tijeku vremena razvili mnoge običaje, a jedan od njih je adventski kalendar.

Siromašnije obitelji su često samo kredom crtale 24 crte, koje su djeca smjela jednu po jednu brisati, počevši od 1. prosinca. Imućnije obitelji su palile jednu svjećicu dnevno od 1. prosinca do Božića ili su imali novu vjersku sliku na zidu svaki dan.

Prvi poznati adventski kalendar ručno je izrađen 1851. godine, dok je prvi poznati tiskani adventski kalendar proizveden je u Hamburgu 1902. ili 1903. godine.

S obzirom na ovu pomalo „neobičnu“ nastavnu godinu, pripremila sam za vas ovaj online adventski kalendar, a također i jedan „uživo“ s učenicima Njemačkoga jezika kojeg možete pogledati na hodniku ispred naše zbornice.

Frohe Weihnachten,

želi vam Sandra Lukić, nastavnica Njemačkoga jezika

https://calendar.myadvent.net/?id=45b27b2e5e00180b4f54751abb42a534