IZLOŽBA „FIUME FANTASTIKA: FENOMENI GRADA“ OČIMA I TEKSTOM UČENIKA

Motivirane učenice Josipa Mihaljević i Edita Remeta (2. D)  posjetile su izložbu „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ te oprimjerile usvojene ishode učenja u sklopu predmetnog kurikuluma i nastave Hrvatskoga jezika (mentor: Tina Udović, prof. mentor)

IZLOŽBA „FIUME FANTASTIKA: FENOMENI GRADA“ OČIMA I TEKSTOM UČENIKA

NAPISALA: JOSIPA MIHALJEVIĆ, 2. D

FOTOGRAFIRALA: EDITA REMETA, 2. D


Motivirane učenice Josipa Mihaljević i Edita Remeta (2. D) u sklopu nastave Hrvatskoga jezika te sudjelovanja u projektu „Akcije medijskog praćenja i stvaranja i objavljivanja novinarskog i fotografskog stvaralaštva na temu događaja vezanih uz Rijeku kao prijestolnicu kulture 2020.“ posjetile su izložbu Fiume Fantastika: Fenomeni grada te primijenile usvojene ishode učenja predmetnog kurikuluma za Hrvatski jezik (SŠ HJ A.2.4. Učenik piše izlagačke tekstove u kojima ostvaruje obilježja funkcionalnih stilova u skladu sa svrhom teksta i željenim učinkom na primatelja; SŠ HJ C.2.1. Učenik prosuđuje utjecaj medijskih tekstova na oblikovanje životnog stila primatelja; SŠ HJ C.2.2. Učenik analizira tekstove iz hrvatske kulturne baštine i kulturnoga kruga i njihov utjecaj na vlastiti kulturni identitet.) u sklopu nastave Hrvatskoga jezika uz usvojene ishode učenja međupredmetnih kurikuluma te međupredmetnu korelaciju s predmetima struke. Tekst i fotografije vrijednih učenica objavljujemo u izvornome obliku.

Uvod napisala: Tina Udović, prof. mentor


,,Fiume Fantastika: Fenomeni grada” je jedna od zanimljivijih izložbi u gradu Rijeci. Izložba je postavljena u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Prati zadnje 152. godine rasta i rekonstrukcije grada Rijeke te utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada od 1868. do 2020. godine. Opaža se vrlo kreativan način korištenja velikog prostora. Izložba je izvedena u deset paviljona i svaki opisuje određeni riječki fenomen: luka i željeznica, kino, Palača, granice, spomenici itd. Izložba je izvrsno prezentirana i dobar je spoj klasičnog i modernog stila, iznosi vrlo zanimljive činjenice o gradu i svi građani Rijeke i ljudi koji su posjetili Rijeku bi trebali razgledati ovu izložbu.