Proslava 75. obljetnice Građevinske tehničke škole i otvaranje Umjetničkog paviljona u Rijeci

Građevinska tehnička škola proslavila je svoj 75. rođendan 17. studenoga 2020. godine. Tako velika brojka zaslužila je proslavu, ali okolnosti vezane uz pandemiju to nisu dozvoljavale.

Unatoč situaciji, djelatnici škole pripremili su dva projekta kojima se planirao obilježiti rođendan; izgrađen je Umjetnički paviljon i objavljene su dvije publikacije- Godišnjak i katalog Umjetnički paviljon u Rijeci. Obje publikacije objavljene su na web stranici škole i čekale su bolja vremena kako bi doživjele svoje predstavljanje uživo, pred gostima i prijateljima Građevinske tehničke škole.

Promjenom epidemiološke slike u gradu Rijeci, dogovoreno je predstavljanje i otvorenje 15. lipnja 2021. na trgu ispred škole. Publikacije su dostupne u online i papirnom izdanju, no priča o projektu Paviljona tek mora biti ispričana; pa…kako smo gradili Paviljon?!

Zamisao objekta u svrhu izložbenog prostora rodila se kao način povezivanja srednjoškolaca i srednjoškolske ustanove s Gradom, zajednicom, okolinom u kojoj živimo i stvaramo. Učenička primarna djelatnost proizašla iz samog naziva škole – Građevinska, graditi, graditeljstvo… – nametnula je i način promišljanja, ideju te provedbu i, u konačnici, realizaciju samog projekta.

Dogodila se suradnja između učenika, profesora Građevinske tehničke škole Rijeka i partnera; u projekt se uključila tvrtka Data Decor Design Centre, na čelu s dizajnericom Svjetlanom Despot i suradnicom, arhitekticom Martinom Babić. Pridružili su nam se studio Superstroj d.o.o. na čelu s arhitektom Deanom Klemencom te riječka udruga Drugo more. U konačnici smo dobili podršku Javne ustanove Hrvatski kulturni dom na Sušaku, odnosno Galerije Kortil, na čelu s Jolandom Todorović.

Veliku financijsku, ali i moralnu podršku naša je škola dobila od grada Rijeke te je sama konstrukcija troškova pokrivena sredstvima dobivenim na natječaju Javne potrebe u kulturi, tijekom nekoliko godina. Također, nesebičan prilog dala je i Primorsko-goranska županija, čijim smo sredstvima nabavili dio materijala. Ipak, najveći teret financiranja, ali i ogroman volonterski posao odradili su učenici i profesori mentori uz podršku svih djelatnika i ravnatelja Građevinske tehničke škole Rijeka, Borisa Petrovića.

Sinergija brojnih sudionika dala je prve poticaje i polet prema nečem velikom.

Cilj projekta bio je osmisliti i izgraditi Umjetnički paviljon u Rijeci koji će gradu poslužiti za razne kulturne i promidžbene aktivnosti u javnom prostoru. Paviljon je zamišljen kao objekt montažnog karaktera, mobilan, multifunkcionalan sklop koji se može koristiti kao izložbeni prostor, štand, galerija ili info pult. Naš Paviljon nalazio je inspiraciju u elementima svjetske, moderne, umjetničke tradicije izrade umjetničkih paviljona, ali i riječke industrijske, lučke i  graditeljske baštine (tvornice, dimnjaci, gatovi, dizalice i sl.).

Trg ispred škole predviđen je kao nulto mjesto izvedbe i postavljanja konstrukta Paviljona. Cijelim procesom upravljali su profesori i učenici, razvijajući komunikacijske, organizacijske i graditeljske vještine u mjerilu Paviljona postavljenog, u njima poznati, gradski parter. Zamišljen je kao poklon naše škole trgu, gradskom i školskom prostoru i njegovim učenicima koji u njemu svakodnevno borave. Učenici naše škole – mladi dizajneri koriste vlastiti Paviljon za izlaganje i posjećivanje izložbi. Paviljon je izložba u prostoru i sam po sebi. 

Nametnulo se i pitanje: Zašto je Paviljon nastao u dvorištu naše škole?

Jednostavno, riječka Građevinska tehnička škola ima 75 godišnju tradiciju školovanja kvalitetnih graditelja, arhitekata i dizajnera, a grad Rijeka ima višestoljetnu tradiciju razvoja industrijske i lučke infrastrukture po kojoj je nadaleko poznata.

Konstruiranje Paviljona prošlo je kroz sve faze projekta, od koncepta, idejnog rješenja do izvedbenog projekta. Na natječaju među maketama radova koju su izrađivali učenici najviše se istakao rad učenice Ivane Kukuljan iz IV AT razreda, danas studentice Građevinskog fakulteta u Rijeci. Ivana je osmislila paviljon izrađen od drveni elemenata, tlocrtno u obliku pužnice te stepenastoga krova. Tlocrt je inspiriran kućicom morskog puža kao poveznica s gradom u kojem nastaje.

Nova koncepcija pojednostavila je konstrukciju i svela je na svega nekoliko tipskih elemenata koji se vrlo jednostavno montiraju, a po potrebi i demontiraju. Projekt su razradili Toljanić Zlatko, Dominik Bešker i David Grohovac te svi, zajedno s Ivanom, predstavljaju grupu autora.

Paviljon jest proces u nastajanju i nestajanju, ali i konstrukt koji učenici ciklički stvaraju i nakon izvjesnog vremena rastvaraju te počinju rad na novoj ideji, svaka generacija prenosi svoja znanja i iskustvo na iduću generaciju učenika.

Svrha ovakvog načina gradnje jest pružiti mladima uvid u cjelokupni proces izvedbe jednostavnog umjetničko-arhitektonskog  „objekta“ od početne zamisli do realizacije.

Paviljon se predstavlja i kroz online katalog, a prvi puta će se uživo, u prostoru paviljona, izložiti rad Podroom virtualne galerije te proizvodi Učeničke zadruge Skica osmišljeni kao reprezentativni uzorak i draga uspomena.

Paviljon nam ostaje kao svjedok vremena, dokument postojanja jedne generacije, dokaz našeg truda i rada.

Njega gradimo i po potrebi obnavljamo, dajemo mu vlastiti pečat i karakter kako vanjskog omotača tako i unutrašnjosti. No, istovremeno on gradi nas, gradi naše stavove, našu okolinu i zajednicu, osnažuje volju i želju za znanjem, otkrivanjem i kontinuiranim očvršćivanjem.

Paviljon također ostaje svjedokom dobre ideje, snažan je trag preplitanja brojnih individua, ali i cijele generacije i nesebičan poticaj budućim naraštajima.

Branka Merlacchi, prof.

Mr. sc. Maja Cvjetković, prof.