Fotografije Ivone Žic

Izložba fotografija Ivone Žic, učenice 3. D razreda naše škole održana je 21. listopada 2021. godine, u 18 sati. Otvorenje je, po prvi puta, priređeno ispred novoizgrađenog Umjetničkog paviljona, u kojem je bila izložena nekolicina radova, a nastavilo se u prostorijama same galerije „Podroom“, gdje je smješten najveći dio fotografija.

Ivona je rođena 14. ožujka 2005. u Rijeci. Živi u gradu Krku.

Osim što se aktivno bavi fotografijom i informatika je jedna od njenih ljubavi. Croatian makers liga institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) dodijelio joj je diplome za osvojeno 1. mjesto (20. lipnja 2017.), 2. mjesto (18. siječnja 2017., 8. lipnja 2019.), 3. mjesto (20. lipnja 2017.)

Izložba “Voda” rezultat je proučavanja nečeg esencijalnog, onog čime smo okruženi i što vrlo često ne primjećujemo ili uzimamo zdravo za gotovo. Voda znači život, a za osobu koja živi na otoku, ona je i puno više od toga. More je sastavni dio postojanja, ono je prisutno u pogledu, u oku otočana. Beskrajna modrina oslobađa, hrani dušu i “lagodi” srcu, a nevere, bure i juga pokazuju koliko je moći u toj opojnoj ljepoti vode.

Ivona, svojom izložbom, dijeli vodu na dvije kategorije i suprotstavlja ih međusobno, a to su tekuća voda i more. Stoga je i sam postav izložbe tako određen. S jedne strane tekuća, pitka, „zelena“ voda sa svojim vodopadima i tokom, a s druge duboko, beskrajno modro more, pitomo i divlje, sa svojim bonacama i olujama.

A, zajedno, sve je to voda koja nas okružuje i koja je u nama!

Tonči Peranić, mag. art