Izvještaj s 34. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske

Učenička zadruga „Skica“ dobila je poziv na državnu smotru učeničkih zadruga, nakon uspješnog izlaganja proizvoda na županijskoj smotri u svibnju prošle godine na gradskom Korzu. 34. državna smotra Republike Hrvatske održana je od 28.9. do 29.9. u prostorijama svečane dvorane Barun Trenk u Vinkovcima. Sudjelovalo je 62 učeničke zadruge, a održano je i popratnih 14 kreativnih radionica.

U Vinkovce su išle četiri djevojke 4.razreda smjera Dizajner unutrašnje arhitekture: Veronika Benzia, Katja Butorac, Valentina Kolar i Josipa Mihaljević u pratnji  nastavnice Ive Karminski.  Djevojke su najzaslužnije za promociju i uspješan rad zadruge “Skica“ jer sudjeluju u skoro svim njenim djelatnostima. Dio su naše grupe koja se bavi dizajniranjem i vrlo su uspješne u tome.

Na sajmu smo izlagali svoje proizvode od stakla: zdjele, dizajniran nakit od fuzioniranog stakla. Zajedničkim snagama i dobrom pripremom za sajam, uspješno smo nastupili i predstavili našu zadrugu. Smotra je otvorena u srijedu i trajala je cijeli dan: naš zadatak je bio osmisliti i urediti štand zadruge i pripremiti se za razgovor ocjenjivačkog suda te prezentaciju praktičnoga rada. Stručni ocjenjivački sud, u razgovoru koji smo vodili,  dao je sugestije o tome kako unaprijediti svoj proizvod, koliko je važna ambalaža i sama prezentacija te plasiranje proizvoda na tržište. Djevojke, članice učeničke zadruge „Skica“, uspješno su prezentirale izradu fuzioniranoga stakla.

Drugi dan smotre sudjelovali smo na više kreativnih radionica, djevojke su izradile naušnice od kože, svjetiljku u obliku sove i neobične jestive ukrase. Organiziran je i kreativan obilazak grada Vinkovaca koji su vodili učenici Srednje strukovne škole, smjera Hotelijerski tehničar u Vinkovcima.

Na povratku prema Rijeci posjetili smo vukovarski Vodotoranj kao simbol hrvatskog zajedništva i stradanja u Domovinskom ratu. Vodotoranj je nedavno sasvim obnovljen te smo razgledali izložbu sjećanja i otišli na njegov vrh s kojega se proteže pogled na cijeli Vukovar.

Vratili smo se zadovoljni i bogatiji za iskustvo sudjelovanja na državnoj smotri zadruga, upoznali učenike i mentore drugih učeničke zadruga iz cijele Hrvatske i izmjenili iskustva.