Festival Rijeka riječi s Fridom Šarar

Rijeka riječi književni je festival u organizaciji Prve riječke hrvatske gimnazije na kojem se družimo već treću godinu.

Ideja festivala je približiti srednjoškolcima književnost i autore koji stvaraju u njihovoj neposrednoj blizini, sugerirajući da se književnost stvara ovdje i sada te da živi izvan sata lektire i književnih čitanki.

Susret su organizirale, Maja Cvjetković, knjižničarka i voditeljica projekta te Vanda Milković i Marija Raos- Skitarelić, profesorice hrvatskoga jezika i koordinatorice projekta.

U dogovoru, odlučeno je da gošća naše škole bude Frida Šarar – pjesnikinja, kolumnistica, pjevačica, potpuna umjetnica koja percipira i komunicira našu stvarnost.

Učenici Kali Zatezalo, Lovro Faflja  (3AT), Simona Kajtazi, Simona Stojanović i Helena Matulja (2AT) čitali su zbirke: Halter ego, Ženo, pokrij tu dušu i Udaljena jednu stvarnost odavde.

Na temelju pročitanih pjesama i kolumni koje autorica objavljuje u Tekliću, učenici su osmislili niz pitanja koja su postavili autorici na školskom susretu 14.11.2022. godine.

Kali Zatezalo i Lovro Faflja odabrani su kao moderatori razgovora s autoricom na samom festivalu koji se odvijao 21. i 22.11. u dvorani Filodrammatice u Rijeci.

Na festivalu su sudjelovali književnici:  Zoran Žmirić, Monika Herceg, Đurđica Čićlić, Marko Tomaš, Frida Šarar i Martina Frka Milotić, a moderirali su  učenici Prve riječke hrvatske gimnazije, Gimnazije Andrije Mohororvičića, Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja, Gimnazije Sisak te Građevinske tehničke škole.

Osim dragocjenog iskustva vođenja književnog susreta, naši učenici su se susreli s učenicima drugih škola koji dijele slične interese i želju za stvaranjem i sudjelovanjem u kulturnom životu grada. Nekima je ovo bio prvi književni susret, ali sigurno neće ostati posljednji jer planovi već postoje.

Festival je bio popraćen u medijima i na društvenim mrežama:

https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/knjizevnost/krece-novo-izdanje-programa-rijeka-rijeci/?fbclid=IwAR0EFp2ej1sG4HV42PpuGGDYboAyjphg-wzqUhKAqrekjxxR14V_1Kbdk4k

(2022-11-28)

 

Mr.sc. Maja Cvjetković, prof. i mag kroat.

knjižničarka