Ostavi utisak, ne otisak

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirao je obrazovno-ekološki nagradni natječaj Ostavi utisak, ne otisak.

Natječaj predstavlja jednu od informativno-edukativnih aktivnosti koje imaju za cilj osvještavati, motivirati i usmjeravati djecu i mlade na pravilno postupanje s otpadom – smanjenje, odvajanje te ponovnu uporabu, potičući tako dobre životne navike s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada.

Zadatak namijenjen srednjoškolcima bio je iznimno zanimljiv – osmisliti mini modnu reviju koristeći samo dvije majice, jedne hlače (ili jednu suknju) te jedan par cipela iz postojeće garderobe.

Za realizaciju projekta javile su se Alesia Pravdica, Elvira Đurđevik i Lara Lussini, učenice 1d razreda, pod mentorstvom profesorice Helene Rozić-Maršić, Mirande Petrić, pedagoginje te Maje Cvjetković, knjižničarke.

Učenice su odabrale majicu kratkih rukava, rad učenika Školske zadruge Skica, jednu crnu dolčevitu i duge hlače od umjetne kože.

Od odabranih komada odjeće osmislile su nekoliko nosivih odjevnih kombinacija, a proces, kao i modnu reviju, predstavile su u obliku videozapisa, u trajanju od jedne minute.

Video je snimljen u prostorima u i oko škole čime su  doprinijele vidljivosti, a odabirom majice zadruge Skica, ujedno predstavile proizvod naše škole.

Cilj modne revije je ukazati na zanimljivost i kreativnost koji proizlaze iz ponovne upotrebe odjevnih predmeta. Također, naglasak je bio na ekološkoj pozadini priče jer moramo osvijestiti da odjeća, obuća i tekstilni proizvodi doprinose onečišćenju voda, emisijama stakleničkih plinova i gomilanju otpada na odlagalištima. Brza moda, tj. stalna proizvodnja novih odjevnih predmeta, dovodi  do velikog povećanja količine odjeće koja se konstantno proizvodi i baca.

 

Kako smo se snašli u ovom modno-ekološkom zadatku, pogledajte u našem videu.  —->    Video