IZLET U BELFAST, SJEVERNA IRSKA

Izlet u Belfast i posjet muzeju Titanic Belfast predstavljaju jedan fascinantan i nezaboravan doživljaj u sudjelovanju u Erasmus + projektu. Muzej Titanic Belfast jedno je od najistaknutijih mjesta koje se treba posjetiti ukoliko se nađete u Sjevernoj Irskoj.

Polazak je bio u nedjeljno jutro. Putovanje autobusom pružilo nam je priliku za dodatno odmaranje i povremeno spavanje tijekom kišovitog vremena. Nakon nekoliko sati vožnje stigli smo na odredište, muzej Titanic Belfast, posvećen najpoznatijem brodu. Negativna stavka putovanja je velika količina padalina koje su nas zahvatile. Usprkos vjetru i kiši uspjeli smo se lijepo provesti i upoznati se s cijelim postavom Muzeja Titanik. Muzej je smješten na mjestu gdje se legendarni brod Titanik izgradio, što samo po sebi ostavlja vrlo ugodan i dobar dojam. Ulazak u muzej vodi posjetitelje kroz interaktivno putovanje kroz vrijeme, omogućujući im da dožive život na brodu Titanik. Prikazana je njegova izgradnja, život putnika i posade. Izložba uključuje autentične artefakte, replike interijera broda, priče putnika i posade te tehnološke inovacije koje su bile dio Titanikovog dizajna. Jedan od najdirljivijih dijelova muzeja je Memorijalna galerija, posvećena sudbini putnika i članova posade. Kroz fotografije, priče i osobne predmete osjeća se dubina tragedije koja se dogodila 1912. godine. Muzej ne samo da pruža uvid u povijest slavnog broda već i u šire društvene, kulturne, i tehnološke kontekste. Posjetitelji se mogu diviti i prirodnoj veličini replike broda. Posjet muzeju bilo je jedno izuzetno i nezaboravno iskustvo.

Nakon muzeja uputili smo se posjetu grada Belfasta. U gradu je također vrijeme bilo nestabilno. Dočekao nas je neugodan prizor policajaca na glavnoj cesti, no taj neugodan prizor nadoknadio je sami grad. Jedan od značajki grada Belfasta je njegova arhitektura koja kombinira elemente viktorijanskog stila s modernim dizajnom. Grad također nudi raznoliku kulturnu scenu. Može se pronaći mnogo pubova i barova gdje se može uživati u tradicionalnoj irskoj glazbi i atmosferi. Ujedno, uz barove i pubove, na glavnim ulicama mogu se pronaći raznovrsni kafići koji pružaju vrlo ugodan ambijent i estetiku. Ukratko, Belfast je grad koji nudi dinamičnu mješavinu povijesti, kulture, arhitekture i prirodne ljepote.

Pri povratku u Bray, ponovno nas je dočekala duga vožnja koju je većina iskoristila za odmor i dijeljenje dojmova. Vožnja je bila ugodna i, nakon dugačkog dana, opuštajuća.

Kali Zatezalo, Uršula Gerstman IV AT

Građevinska tehnička škola Rijeka